Koper en ijzer zijn al eeuwenlang essentiële materialen die gebruikt worden in de productie en de bouw. Nu ze steeds belangrijker worden in ons dagelijks leven, is het interessant om na te gaan hoe hun prijzen in de loop der tijd zijn veranderd. Laten we eens kijken naar de oude koperprijs en de oude ijzerprijs om een idee te krijgen van hoe deze materialen in het verleden gewaardeerd werden.

Oude koperprijs

Koper wordt al sinds de oudheid gebruikt, met enkele van de vroegst bekende artefacten van koper uit 8000 voor Christus. Als zodanig was de waarde ervan waarschijnlijk vrij hoog. Sommige historici geloven zelfs dat koper een van de eerste metalen was die als betaalmiddel werden gebruikt. Dat komt omdat koper door zijn vormbaarheid gemakkelijk munten of andere vormen van geld kon maken. Tegen de 17e eeuw was koper zo waardevol geworden dat het zelfs naast goud en zilver op de goederenmarkt werd verhandeld. De prijs van koper bleef relatief stabiel tot de industriële revolutie, toen de vraag naar het metaal dramatisch steeg door het gebruik ervan in industriële productieprocessen zoals bedrading en leidingen.

Prijs van oud ijzer

IJzer bestaat ook al eeuwen; sommige bronnen noemen het gebruik ervan al in 4000 voor Christus. Maar omdat het relatief schaars is in vergelijking met andere metalen zoals goud of zilver, zijn er weinig gegevens over de prijs van oud ijzer in deze periode. Pas in de 19e eeuw begonnen we bewijzen te zien dat ijzer werd verhandeld op grondstoffenmarkten, vanwege het toenemende belang ervan voor industrialisatie processen zoals het bouwen van schepen of bruggen. De waarde van ijzer schoot vervolgens omhoog tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de vraag naar staal sterk begon te stijgen vanwege militaire toepassingen. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar staal echter sterk af, waardoor de ijzer prijzen in de jaren vijftig en zestig sterk daalden.

De oude koperprijs en de oude ijzerprijs geven ons een interessante kijk op hoe deze twee materialen in de loop van de geschiedenis werden bekeken – van zeer gewaardeerde grondstoffen die duizenden jaren geleden werden gebruikt als vorm van valuta tot essentiële onderdelen in de hedendaagse industrialisatie processen. Hoewel hun waarden in de loop der tijd zijn veranderd, is één ding zeker: koper en ijzer blijven! Klanten die op zoek zijn naar betrouwbare materialen tegen redelijke prijzen raden we aan deze twee opties te overwegen bij hun volgende aankoop!