Radiatoren zijn verwarmingstoestellen. Vooral in de winter en herfst zijn radiotoren onmisbaar. We houden allemaal van een lekker verwarmt huis. Er zijn veel radiatoren te vinden op de markt. Het is belangrijk dat je een radiator kiest die bij je huis past. Een van die opties is een gietijzeren radiator. Deze nostalgische radiatoren zijn nog steeds erg populair. De gietijzeren radiator heeft een mooie uitstraling door zijn oude look.

Wat is een gietijzeren radiator

De gietijzeren radiatoren kennen we allemaal wel uit de schoolbanken, het is een van de oudste soorten radiator die er te vinden is. Ze zijn tegenwoordig in allerlei soorten te vinden. De gietijzeren radiatoren zijn prachtige verwarmende objecten om te zien. Ze brengen de nostalgie compleet terug in huis, ze zijn dan ook veelal te vinden in oude herenhuizen.

Voordelen van een gietijzeren radiator

Gietijzeren radiatoren hebben een aantal voordelen. Ten eerste door de warmteafgifte van een gietijzeren radiator, deze geeft namelijk zachte warmte af. Dit betekent dat de warmte regelmatiger door de radiator wordt verspreid dan door ander soort radiatoren. Een ander voordeel is dat deze heel stevig zijn, dit maakt ze dus duurzaam. Door hun stevigheid kraken of trillen ze niet. De gietijzeren radiator is efficiënter dan andere soorten radiatoren.  Het duurt even voordat ze zijn opgewarmd maar ze geven langer warmte af. Bij het opwarmen of afkoelen komt er geen geluid van de radiator af, dit is fijn in de nacht. De soort warmte van de gietijzeren radiator wordt ook wel stralingswarmte genoemd. Deze stralingswarmte komt meer overeen met de warmte die de zon afgeeft, het is een lekkerder gevoel dan van een andere radiator.

Hergebruikte radiatoren

Gietijzeren radiatoren zijn te herstellen. Soms wordt gedacht dat het hergebruiken van oude radiatoren niet efficiënt is omdat deze meer energie zouden gebruiken in combinatie met nieuwe radiatoren. Dit is duidelijk een misverstand. Juist het hergebruiken is milieuvriendelijk. Door radiatoren te restaureren en te hergebruiken hoeven ze niet omgesmolten te worden, dit is erg schadelijk  voor het milieu. Oude radiatoren kunnen zo worden gerestaureerd dat ze er uitzien en werken als nieuwe varianten van dit product.

Modellen

Er zijn allerlei verschillende modellen radiatoren. Veel zijn versierd met bijvoorbeeld bloemetjes. Ook verschilt de lengte heel erg per radiator, maar goed ook want het moet aansluiten op de plek waar u de radiator wilt. Ook kunnen gietijzeren radiatoren te verkrijgen zijn in allerlei kleuren.

De prijzen

De prijzen van een gietijzeren radiator ligt hoger dan bij een paneelradiator. Het maken van een gietijzeren radiator kost veel meer tijd. Dit komt doordat bijvoorbeeld een paneel radiator aan de lopende band geproduceerd kan worden. Een gietijzeren radiator moet speciaal gegoten worden. Oude en nieuwe radiatoren verschillen qua prijs bijna niks. Een gietijzeren radiator begint ongeveer bij 200 euro en kan oplopen tot een paar duizend euro. Hoe antieker de radiator hoe duurder deze is. Als u van plan bent een radiator aan te schaffen, dan is het goed om aanbieders te vergelijken. De prijs en kwaliteit kan erg verschillen. Heb dus geduld bij het uitzoeken van een radiator.